Проект за изменение на Наредба № Н-13 от 2019 г., издадена от министъра на финансите

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
23 декември 2020, 00:00 959

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2021 г.

На 22 декември в Портала за обществени консултации беше публикуван проект за изменение на Наредба № Н-13 от 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. С промените се цели привеждане на наредбата в съответствие с изменения, направени в ЗЗДФЛ (обн. в ДВ, бр.104 от 2020 г.), КСО (обн. в ДВ, бр.69 от 2020 г.), както и в КТ (обн. в ДВ, бр.107 от 2020 г.).

Част от предвидените промени в Наредбата касаят уеднаквяване на срока за подаване на Декларация образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл.42 ЗДДФЛ“ със срока за подаване на годишната данъчна декларация по чл.51 от ЗДДФЛ, а именно до 30 юни. Предвижда се и намаляване на административната тежест на самоосигуряващите се лица, като те ще могат да подават декларация № 7 за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход във всяка териториална дирекция на НАП. Също така се изменя и образец № 1 „Данни за осигуреното лице“, като се опростява образецът за попълването му.

В проекта за изменение на наредбата се дава възможност на работодателите, които са въвели сумирано работно време, да подават коректни данни за служителите/работниците си. Прецизира се и начинът за коригиране или заличаване на данни, подадени от осигурители с прекратена дейност или самоосигуряващи се лица, когато е извършена проверка от компетентните органи на НОИ и се установят разминавания между подадените данни и реалното положение.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари следващата година.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент