Проект: Създават Комитет на първичните дилъри на държавни ценни книжа

10 декември 2020, 18:42 549

Промяната няма да окаже влияние на държавния бюджет

Ще бъде създаден Комитет на първичните дилъри на държавни ценни книжа (ДКЦ), предава БТА.

Това ще стане чрез промени в Наредба 15 за контрол върху сделките с държавни ценни книжа. Проектът вече е качен на портала за обществено обсъждане.

Основната цел е да бъде осигурен регулярен обмен на информация за отправяне на препоръки между емитента и първичните дилъри на ДЦК. Освен това чрез Комитета ще бъдат изменени критериите за избор на първични дилъри на държавни ценни книжа, каквито се ползват във всички държави членки на ЕС.

Според очакванията това ще доведе до положителни икономически ефекти като понижаване доходността на първичния пазар, както и намаляване цената за финансиране на държавния бюджет. Прогнозата е да се насърчи ликвидността и прозрачността на вторичния пазар на ДЦК на местата за търговия.

Друга промяна предвижда създаване и поддържане на информационна система в Министерството на финансите, чиято цел е да бъде оптимизиран процесът по предоставяне на информация от страна на поддепозитарите на ДЦК.

Измененията в правната уредба няма да доведат до разходи за пазарните участници. От Министерство на финансите посочват, че промените ще насърчат развитието на пазара на държавни дългови инструменти и ще се спомогнат възприемането на най-добрите практики от развитите финансови системи на публичен дълг в Европейския съюз. Това, от своя страна, ще способства за включване на качествени критерии при избора на ПД на ДЦК, което ще рефлектира в посока намаляване цената на пазарно-ориентирано финансиране на държавния бюджет.

 

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент