Проект „Нова възможност за младежка заетост“ вече ще бъде с разширен обхват

1 ноември 2022, 16:50 684

С промените по проекта се увеличават възможностите за участие на пазара на труда на бизнеса и младите хора до 29-годишна възраст

Проектът „Нова възможност за младежка заетост“, който се изпълнява от Агенцията по заетостта, вече ще бъде с разширен обхват. Увеличават се възможностите за участие на пазара на труда на бизнеса и младите хора на възраст до 29 години, посочва се в сайта на агенцията.

Проектът се финансира чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Една от промените по него е добавената нова дейност – „Осигуряване на заетост на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г., за период до 9 месеца с осигурен ментор“. По този начин обхватът на заетост на младите хора се разширява чрез предоставяне на допълнителна подкрепа в работния процес.

Възнагражденията на наетите младежи по програмата ще се равняват на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година.

Допълнителна промяна е въведена и в компонента „Обучение по време на работа“. Възнагражденията на безработните лица, включени по този ред в проекта, се променят от 90 на 100% от минималната работна заплата за съответната година. Освен това понятието „наставници“ се заменя с „ментори“.

В компонента „Стажуване при работодател“ е увеличена възможността за продължителност на договора за стаж – от 6 на 9 месеца. И в този случай възнагражденията са в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които разкритото стажантско място се отнася.

Заетостта по всички договори за стаж или обучение по време на работа, или за заетост, следва да приключи най-късно до 31.07.2023 г. Подаването на окончателно искане за плащане трябва да се извърши в срок до 31.08.2023 г.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 148 259 833 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент