Проект на Закон за изменение и допълнение на ЗЗД предвижда по-нисък размер на законната лихва за забава при неизпълнение на парично задължение

27 април 2022, 16:19 493

Предлага се различен размер спрямо длъжника-търговец и длъжника-нетърговец

На 20.04.2022 г. сайта на Народното събрание на Република България беше публикуван Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Той е изготвен, за да приведе в съответствие установената в националното ни законодателство остаряла регламентация на законната лихва за забава към нормите на Европейския съюз и за да отрази актуалната социално-икономическа обстановка в страната и по света. С предложените изменения се цели премахване на неоправдано и прекомерно високия към настоящия момент в България размер на законната лихва за забава, равняващ се на основния лихвен процент на БНБ за съответния период плюс 10 процентни пункта, както и премахването на несправедливо еднаквото ѝ определяне спрямо длъжника-търговец и длъжника-нетърговец (съгласно ПМС № 426/2014 г. на Министерски съвет за определяне размера на законната лихва по просрочени парични задължения).

Чрез създаването на нова ал.3 в настоящия чл.86 от ЗЗД се цели въвеждането на разграничение на размера на законната лихва за забава, като дължимият размер от длъжника-търговец не може да надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 8 процентни пункта, а дължимият от длъжника-физическо лице размер не може да надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 4 процентни пункта. Законодателното изменение ще породи необходимостта от актуализация и на ПМС № 426/2014 г.

Измененията в ЗЗД, предвиждащи по-нисък размер на законната лихва за забава, ще поставят не само гражданите, но и малките и средни предприятия в по-благоприятно за тях финансово положение и облекчения при покриване на текущи разходи и разноски – предвид по-високите цени на стоките, електроенергията, горивата и растящата инфлация.

В предложения Закон за изменение и допълнение на ЗЗД е предвидено и създаването на параграф 1 от Преходните и заключителни разпоредби към него, съгласно който законът следва да действа занапред, като няма да обхване тези задължения за законна лихва, които са възникнали преди влизането му в сила.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент