Приходите от онлайн търговия ще бъдат попълнени автоматично в годишните данъчни декларации на физическите лица

26 февруари 2021, 11:14 639

Ако продаваме лични вещи, не дължим данък

От 8 март декларациите за дължимите данъци на физическите лица ще бъдат попълвани автоматично с данни за доходи от онлайн търговия, като целта е улеснение на гражданите, посочват от НАП. От приходната агенция разполагат с информация от куриерските компании относно продажбата на стоки по интернет.

Така, когато физическите лица подават годишните си данъчни декларации по електронен път, ще могат да видят какви са доходите им от онлайн търговия. Информацията за това ще се съдържа в Приложение №2 на декларацията – същото, което попълват и едноличните търговци, като дължимият данък ще е в размер на 15% от данъчната основа. Така например, ако лицето има приходи в размер на 5 000 лева, ще трябва да плати данък, който е 750 лева. Гражданите, които търгуват онлайн, ще имат възможност да си приспадат направени разходи, свързани с продажбите по интернет, с което ще намалят облагаемата данъчна основа. Също така, ако част от приходите са от продажба на лични вещи, тази сума ще се вади от общия доход на лицето. В случай че 1 000 лева са от продажба на стари мебели от общ приход 5 000 лева, то само 4 000 лева ще бъдат обложени с 15% данък.

Лицата ще разполагат с възможност да посочат, че цялата сума не представлява приход от онлайн търговия, а само от продажба на лични вещи, като в такъв случай данък няма да е дължим.

В данъчните декларации за първи път ще бъдат попълнени автоматично и получените доходи от продажба на автомобил, ако лицата са били негови собственици по-малко от 12 месеца. В този случай данък трябва да бъде платен върху разликата между получените суми при продажбата и платените при покупката. Гражданите трябва да посочат колко са платили за колата, като така ще бъде формиран дължимият данък.

Друга новост е, че платените през 2020 г. суми за купуване на стаж също ще бъдат попълнени по служебен път. Така хората по-лесно ще могат да ползват данъчно облекчение и дължимият от тях данък ще бъде намален автоматично.

За да ползват услугата за автоматично попълване на декларацията, лицата трябва да имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Към момента над 1 млн. души разполагат с ПИК, като той може да бъде взет безплатно от всеки офис на НАП.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент