Приходите от ДДС сделки в България бележат ръст с 21%

8 юни 2021, 10:01 543

За периода януари – април 2021 г. приходите от ДДС в страната ни се равняват на 2,974 млрд. лева

За първите четири месеца на 2021 г. приходите от ДДС сделки в България възлизат на 2,974 млрд. лева, или с 524 млн. лева (21,38%) повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от „Труд“.

Лек ръст – с 2%, се наблюдава и при приходите от ДДС от внос. Следва да се има предвид обаче, че това увеличение щеше да е по-голямо, ако липсваше възможността за отложено плащане на ДДС при внос.

На базата на обявените данни може да се направи извод, че през първите месеци на тази година харчим повече, отколкото преди пандемията. Това се вижда и ако се направи сравнение между първите два месеца на тази и миналата година, когато също имаше ръст на приходите от ДДС сделки, но с 8%. Тази тенденция може да бъде обяснена с по-високите заплати и пенсии, както и с добавките от 50 лева за пенсионерите и с тези на лекарите на първа линия.

По-високите заплати водят и до повишаване на приходите от данък върху доходите, при които е отчетен ръст с 15%. Наблюдава се и увеличение на събраните осигуровки – с 8,7%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент