Приеха правилата за изплащане на средства от частните пенсионни фондове

31 декември 2020, 11:35 852

При определяне на пожизнените суми от УПФ няма да се взима предвид полът на лицето

Полът няма да се взима предвид при определяне на пожизнените суми, които лицата ще получават от универсален пенсионен фонд (УПФ). Това предвиждат новите правила за изплащане на вторите пенсии, които Министерският съвет одобри, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Ако мъж и жена се пенсионират на една и съща възраст и в частен пенсионен фонд имат натрупана еднаква сума, ще трябва да получат и пенсии в еднакъв размер. Средната продължителност на живота при жените обаче е по-голяма от тази при мъжете. Според одобрените от Комисията за финансов надзор таблици за смъртност, очакваната средна продължителност на живота при мъжете е 74,8 години, докато при жените е 81 години. Това означава, че при еднаква натрупана сума в УПФ пожизнените втори пенсии на двата пола следва да са еднакви, въпреки че се предвижда жените да получават своите пенсии шест години повече от мъжете. В резултат на това мъжете ще получават по-малка сума от реално натрупаната от тях през техния трудов живот, а жените – по-голяма.

Забраната да бъде взиман предвид полът при определяне на вторите пенсии идва от Европейската комисия и важи за всички страни членки на ЕС – като част от усилията за гарантиране на равни права на жените и мъжете.

Приетите промени в КСО също така предвиждат изплащането на вторите пенсии от УПФ да се извършва по три различни начина, според размера на натрупаната сума по индивидуалната партида на всяко лице. Вариантите са: пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата и еднократно изплащане на натрупаната сума.

Пожизнена втора пенсия ще се отпуска само ако натрупаните средства са достатъчни, така че нейният размер да се равнява на минимум 15% от минималната държавна пенсия за стаж и възраст.

Считано от 1 януари 2021 г. размерът на минималната пенсия става 300 лева, което означава, че пожизнените втори пенсии на първите, които ще ги получат, трябва да са поне 45 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент