Приеха на второ четене нов Закон за индустриалните паркове

26 февруари 2021, 11:59 521

Законът урежда статута на индустриалните паркове, както и условията и реда за тяхното създаване, изграждане, функциониране и развитие

Парламентът прие на второ гласуване изцяло нов Закон за индустриалните паркове. С него се урежда статутът на индустриалните паркове, както и условията и редът за тяхното създаване, изграждане, развитие и функциониране, предаде „Монитор“.

Основната цел на приетия закон е да бъде улеснено както изграждането, така и развитието на индустриална база, която да отговаря на съвременните потребности на инвеститорите. Освен това, чрез внедряване на научноизследователска и развойна дейност, се предвижда подпомагане развитието на услуги с висока добавена стойност, подобряване на условията на труд и постигане на по-добра икономическа ефективност.

В текстовете на новия закон се посочва, че индустриалните паркове ще се делят по два критерия – собственост и дейности, за които са предназначени. Спрямо първия критерий паркът е държавен, общински, съвместен, като съвместният може да е между държавата или една или повече общини, или частен. А спрямо втория критерий паркът може да бъде три вида – в зависимост от производствените дейности.

Индустриалните паркове влизат в специален регистър и ще се делят според дейностите, за които ще бъдат преназначени, на три типа: A, B и C. Тип A ще бъде общ и няма да има специализация на производствените дейности. При тип B ще се извършва само един вид производствена дейност, както и свързани с нея дейности или сходни такива. А тип C ще бъде за високотехнологични дейности и свързани с тях такива.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент