Президентът сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на законодателния процес

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
11 февруари 2021, 10:51 541

Въпросът, по който трябва да се произнесат, е дали е допустимо да се изменя, допълва или отменя закон, който е приет от Народното събрание, но все още не е обнародван, или пък е върнат за ново обсъждане след наложено вето

На 10.02.2021 г. е образувано конституционно дело № 3/2021 г. по искане на президента на Република България за произнасяне по следния въпрос „Допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане в срока по чл. 88, ал. 3 от Конституцията на Република България?“. За докладчик по делото е определен съдия Надежда Джелепова.

В искането си президентът отбелязва, че сезирането на Конституционния съд се налага, за да се установи предвидимост и яснота на законотворческия процес. В процеса по приемане на закони настоящето Народното събрание действало противоречиво. В едни случаи – след наложено вето върху даден закон, Народното събрание го приема повторно и изчаква да бъде обнародван, за да го измени. В други случаи – парламентът изменя закон по време на второто му обсъждане, след като президентът го е върнал поради наложено вето. В трета ситуация – Народното събрание, в срока за повторното обсъждане на даден закон след наложено вето, директно го изменя с друг закон, чието повторно гласуване в пленарна зала предстои.

В мотивите на президента се чете, че според него, докато не бъде обнародван закон, неговите разпоредби не могат да се изменят, допълват или отменят освен при наложено вето, поради което моли конституционните съдии да дадат задължително тълкуване в тази посока. Същото е необходимо, за да може да се запазят принципите на правовата държава и да се въведе прозрачност и яснота при приемането на новия текст от закона, което ще позволи да се запазят правата на неговите адресати.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент