През март ще бъде възстановено изплащането на пенсии за инвалидност и социални помощи за хора с увреждания с изтекъл срок на ТЕЛК решения

Милен Николов
Редактор
16 февруари 2023, 14:43 675

Изплащането ще бъде възобновено служебно от НОИ и Агенцията за социално подпомагане

Изплащането на пенсиите за инвалидност, добавките за чужда помощ, социалните помощи и финансовата подкрепа за лица с увреждания с изтекъл срок на ТЕЛК решения ще бъде възобновено по служебен път от НОИ и Агенцията за социално подпомагане (АСП) през март, съобщава Министерството на труда и социалната политика.

Право да получат плащания ще имат лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичането на срока на експертното си решение и не са успели да се явят на ТЕЛК навреме поради забавяне в медицинската експертиза. Социалните плащания ще бъдат изплащани при спазване на процедурите и сроковете, регламентирани в нормативната уредба.

Служебното възстановяване на правата на хората с увреждания беше уредно с промените в Закона за хората с увреждания, които влязоха в сила от 29 януари 2023 г. Информацията за правоимащите лица ще бъде подавана от Министерството на здравеопазването (МЗ) до НОИ и АСП всеки месец до 20-о число. Не е необходимо лицата да я декларират пред институциите.

НОИ вече информира, че плащанията на инвалидни пенсии и/или добавки за чужда помощ ще бъде възстановено през първата половина на март по предоставените от МЗ списъци. Тогава ще се възстанови изплащането на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, лична пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, лична пенсия за военна инвалидност, лична пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност, наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на определен в експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК процент на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, както и добавка за чужда помощ.

АСП ще възобнови служебно изплащането на социални помощи и финансова подкрепа за лица с трайни увреждания с изтекъл срок на решения на ТЕЛК/ НЕЛК. Плащанията за месец февруари ще бъдат преведени след 15 март съобразно предоставените от МЗ списъци на правоимащите лица.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент