През 2021 г. за последно ще се избират трите „златни години“ за пенсия

26 ноември 2020, 16:26 1561

От 1 януари 2022 г. ще се смята само стажът, придобит след 2000 г.

През 2021 г. ще бъде последният шанс хората, придобили право на пенсия, да изберат три „златни години“ отпреди 1997 г. Това позволяваше на хората да изберат три години с високи заплати, на базата на които да бъде изчислена пенсията им. Поправката в КСО беше приета окончателно от депутатите, които гласуваха Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., предаде „24 часа“, цитиран от БТА.

Считано от 1 януари 2022 г. пенсиите ще се изчисляват единствено от осигурителния доход на лицата след 2000 г. Формулата трябваше да важи до 2023 г., тъй като тогава се очаква значително да намалее делът на хората, за които трите „златни години“ са по-изгодни. Правото на избор от 2019 до 2023 г. трябваше да струва 30 млн. лева, като цифрата беше разписана в първоначалния проект на бюджета на ДОО. Не става ясно колко средства ще спести НОИ при съкращаването на този срок, нито има разчети за броя на пенсионерите, които ще бъдат ощетени.

По думите на социалния министър Деница Сачева, правото за трите „златни години“ вече е изчерпало своето действие, тъй като за 2/3 от пенсионерите новата формула ще бъде по-изгодна.

Според анализ на НОИ от месец юли, близо 32 хил. души ще бъдат с по-високи пенсии, защото са избрали трите „златни години“. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на техния индивидуален коефициент е 15,3%, а средният основен размер на тяхната пенсия – 408,01 лева.

Новата формула с индивидуален коефициент само след 2000 г. се оказва по-благоприятна за 45 хил. души. Експертите на НОИ посочват, че средният коефициент на хората по тази методика е по-висок с 24,2% от този на хората с трите „златни години“. Военни, полицаи, учители и инвалиди ще получават по-високи пенсии, ако бъде сметнат доходът им с годините след 2000 г. От друга страна, опцията за „златните години“ е по-изгодна за миньорите, както и за всички хора, които са получавали заплати над средната преди 2000 г.

С гласуването на бюджета управляващите приеха още един спорен текст – пожизнени инвалидни пенсии да се дават само на хора, които са се пенсионирали по общите правила за трета категория. Всички останали, които са достигнали възрастта, но не и необходимите години трудов стаж, ще трябва да ходят на ТЕЛК, за да получават инвалидна пенсия или добавка.

Друга промяна, одобрена от депутатите, е свързана с новите правила, с които ще се проверява дали пенсиите са отпуснати законно. НОИ ще има правото да спира пенсия за 6 месеца, ако бъде установен фалшив документ. Парите ще бъдат възстановени едва след като бъде доказано с проверка, че документът е оригинален. Санкциите за подаване на фалшиви документи за пенсия ще бъдат от 2 до 8 години затвор и глоба до 5 000 лева.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент