Предложение за създаване на Гаранционен фонд в туризма

4 февруари 2021, 12:06 669

Туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 51 млн. лв.

Обсъжда се създаване на Гаранционен фонд в сферата на туризма с държавно участие. Това предложение е дискутирано между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на туроператорите, предава БТА.

От бранша изразяват мнение, че държавният дял трябва да е в размер на 69 милиона лева, като финансовият ресурс да е осигурен при учредяването на фонда. Основната цел на фонда е чрез него да се отпускат средства, които да бъдат използвани за възстановяване на платените суми по неосъществени пътувания поради възникналата пандемия. За създаване на гаранционния фонд е необходима промяна в закон, по-конкретно в Закона за туризма, допълва по темата министърът.

Министър Николова посочва още, че от 8 февруари заинтересованите страни ще могат да кандидатстват за държавната помощ от 51 млн. лв., като заявленията ще се подават в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

На институционалната страница на Министерството на туризма вече са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент