Предложение: Осигурените в частни фондове да получават бонуси от търговски вериги

18 януари 2021, 10:45 719

Това е част от предложенията за промени в КСО, които бяха внесени от Министерския съвет в парламента

Пенсионните дружества да имат право да участват в съвместни програми за лоялни клиенти с търговски вериги, банки, оператори на комунални услуги и други дружества в полза на пенсионери и осигурени. Това предвиждат част от промените в КСО, които бяха внесени в парламента от Министерския съвет, предаде в. „Труд“.

Един от мотивите за предложението е по този начин да се позволи на осигурените в частни пенсионни фондове да дават карти за отстъпки при пазаруване или други бонуси от търговски вериги.

Комисията за финансов надзор (КФН) е против това предложение. За да може осигуреният да ползва отстъпки или други привилегии по програмите за лоялност, ще има изискване да се осигурява в съответното пенсионно дружество. От КФН смятат, че по този начин би се създал риск хората да изберат в кой фонд да бъдат осигурявани единствено заради незабавната полза от дадена отстъпка в търговска верига, банкова институция или бензиностанция. Това би довело до погрешни решения за тези лица в дългосрочен план – например избор на фонд с по-ниска доходност от управление на вноските и по-ниска пенсия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент