Предложение на КФН: Избираме без срок една или две пенсии

18 януари 2021, 10:29 661

Комисията по финансов надзор публикува становище във връзка с промените в КСО

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага хората да имат възможност да изберат дали да получават само една държавна пенсия, или две – от хазната и от частен фонд, като това да се случва без ограничения в срока и до самия момент на тяхното пенсиониране. Мотивите на предложението си комисията описва в становище във връзка с промените в КСО, които бяха внесени в парламента от Министерския съвет, предаде в. „Труд“.

Предвижда се всички лица, които получават две пенсии, да взимат държавна в по-малък размер. От КФН посочват, че за да може хората да вземат правилно решение, не трябва да бъде поставян срок от няколко години преди пенсиониране, в който да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в Държавното обществено осигуряване ( ДОО). Тази позиция е защитавана и от частните пенсионни дружества.

С внесените в парламента промени в КСО се предлага хората, които вече са изпуснали срока за прехвърляне на средствата си от частен фонд в ДОО, да могат да го направят в срок до 30 юни 2021 г. След това крайният срок за прехвърляне за следващите пенсионери постепенно ще бъде променен – от 1 до 5 години преди пенсиониране.

В становището на КФН се посочва, че лицата могат да направят правилен избор дали да взимат една или две пенсии едва след като получат информация от частния универсален пенсионен фонд (УПФ), както и от НОИ, във връзка с това каква пенсия ще получават. Поради тази причина от комисията смятат, че е редно хората да взимат това решение тогава, когато достигнат пенсионна възраст и се сдобият с тази информация.

От КФН предлагат също така хората да могат да проверяват онлайн колко натрупани средства имат. Идеята им е пенсионните дружества да предоставят код за достъп, който да им дава възможност да виждат данните за наличните по индивидуалната им партида средства. Според тях човек трябва да може да следи парите си не само до момента на пенсиониране, но и след като започне да получава пенсия.

Друго предложение на комисията е формулите за определяне на пенсиите от частните пенсионни фондове да бъдат записани в КСО. По този начин ще бъде гарантирано, че всички фондове ще използват еднакви правила за определяне на пенсиите на база натрупаните средства на всеки осигурен. От КФН изразяват опасенията си, че ако формулите не бъдат гласувани от парламента, а се определят от частните фондове с общите им условия, някои хора може да останат ощетени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент