Предложение на бизнеса: Втората пенсия да се прехвърля преди пенсиониране

7 декември 2020, 13:06 841

Според АИКБ единственото справедливо решение би било да се даде право на гражданите да изберат дали да прехвърлят своите пари от универсални фондове в НОИ към момента на пенсионирането си

Средствата за втора пенсия, които са натрупани в универсален пенсионен фонд, да могат да бъдат прехвърлени в НОИ към момента на пенсиониране. Такова предложение в КСО предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Очаква се промените в КСО, регламентиращи начина на изплащане на вторите пенсии, да бъдат обсъдени днес, по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите и бизнеса. В промените в кодекса е предвидено прехвърлянето на средствата в НОИ от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. да става не по-късно от една година преди дадено лице да достигне пенсионна възраст. Срокът ще нараства до 2038 г., когато отново ще стане 5 години преди пенсия.

Коментирайки промените, от АИКБ посочват, че единственото справедливо решение би било да се даде право на гражданите да изберат дали да прехвърлят своите пари от универсални фондове в НОИ към момента на пенсионирането си. Според тях само тогава те ще знаят със сигурност дали са достигнали нужния стаж за пенсиониране от фонд „Пенсии“ на ДОО, дали имат достатъчно средства в универсалните си фондове, както и кое би било най-изгодно за самите тях, а не за средностатистическия осигурен.

От АИКБ коментират още, че според тях ощетени при предлаганите в представения за обществено съгласуване законопроект срокове за избор „на сляпо“ със сигурност биха били онези лица, които са се осигурявали на минималния осигурителен доход. Работодателите смятат, че тези хора ще изгубят средствата си, ако ги прехвърлят от универсален в Сребърен фонд, тъй като пенсията от фонд „Пенсии“ на ДОО няма да бъде увеличена, а предвид нейния минимален размер – не може и да бъде намалена.

От бизнеса предлагат също така осигурено лице да има право на допълнителна пожизнена пенсия за старост до една година преди да достигне пенсионна възраст. Според тях по този начин ще се даде възможност за по-ранен достъп на хората до средствата им в универсалния пенсионен фонд.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент