Предложение: до 10 000 лева бонус при закупуване на нов автомобил и връщане на стария

4 декември 2020, 00:00 632

Идеята идва от Асоциацията на автомобилните производители у нас

При закупуване на нов автомобил да бъде даван до 10 000 лева екологичен бонус на купувача, ако той върне за скрап кола, по-стара от 15 години, предава БТА.

Предложението идва от Асоциацията на автомобилните производители у нас. Според програмата, създадена от организацията, 10 000 лева биха се давали на лицата, закупили нов електрически автомобил, а 7 500 лева се предвиждат за покупката на хибридна кола. Има идея да се дава бонус и за автомобили с двигатели с вътрешно горене, както дизелови, така и бензинови, за които поощрението би било в размер на 5 000 лева. Това важи само за колите с екостандарт Евро 6d.

Председателят на Асоциацията Храбрин Иванчев посочва, че подобни програми съществуват в Гърция и Хърватия, които, подобно на България, не са производители на коли. Техният опит показва, че това е начин да се борят със замърсения въздух и пътните инциденти. Предложението на браншовата организация е мотивирано и от факта, че средната възраст на автопарка у нас е 18,5 години при среден за ЕС 10,5 години. Най-старият автопарк в Европа всъщност е у нас.

Асоциацията предлага също така въвеждането на онлайн регистрации във вид на електронни сертификати с обща база данни в ЕС. Друго искане е да се осъществи идеята им за подаване на документи в КАТ с електронен подпис, което по изчисления ще доведе до намаляване на опашките с 15%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент