Предложение: Държавата да поема таксите на студенти, сключили трудов договор за поне 5 г. след дипломирането си

3 декември 2020, 15:53 598

Проектонаредбата на просветния министър предвижда това да важи за избрани от него специалности и за работодатели, отговарящи на определени условия

Държавата ще покрива напълно или частично таксите на студенти, които имат сключени трудови договори с български работодатели за минимум 5 години след дипломирането си. Това предвижда проектонаредба на просветния министър Красимир Вълчев, която беше внесена за обществено обсъждане, предаде БНР, цитирано от БТА.

Заплащането на таксите от държавния бюджет ще важи само за специалности, които са определени от просветния министър, както и за предприятия, определени от МС. Списъкът с избраните специалности ще бъде актуализиран ежегодно, до края на месец май. В него ще бъде посочено за кои специалности таксите ще се покриват изцяло и за кои – частично.

В проектонаредбата е посочено, че изискванията към работодателя ще бъдат да е регистриран в България и да има поне 20 служители. Освен това той ще бъде длъжен да осигури на младите кадри основно трудово възнаграждение, което да се равнява поне на средната основна заплата за съответната длъжност или за цялото предприятие.

В договора ще бъдат посочени условията на стажа по време на обучението на студента, както и минималният срок, в който той трябва да работи в предприятието, след като се дипломира. В проектонаредбата е посочено, че срокът е поне 5 години след дипломиране на студента.

Страна по договора между работодателя и студента ще бъде и съответното висше учебно заведение, в което той се обучава.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент