Предложение: Чужденци придобиват българско гражданство, ако инвестират 2 млн. лева на фондовата борса

8 декември 2020, 15:46 752

Това гласят промени в Закона за българското гражданство, внесени между първо и второ четене

При инвестиране на 2 млн. лева чужденци ще могат да получат българско гражданство, това предвиждат нови текстове, внесени между първо и второ четене в парламента, в Закона за българското гражданство, предава БТА. Предложението идва от депутата от ГЕРБ Маноил Манев и група народни представители.

Българско гражданство ще се получава на два етапа, както и до момента, ако промените бъдат окончателно гласувани. Първата стъпка е лицето да получи разрешение за постоянно пребиваване, като след това може да кандидатства за гражданство.

Промяната се изразява в завишаване на изискванията към чужденци, кандидатстващи за гражданство чрез инвестиции. Така според промените разрешение за постоянно пребиваване ще могат да получат чужденци, които инвестират поне 2 млн. лева в акции или облигации на български дружества, търгувани на фондовата борса. Ако обаче лицето реши да инвестира в борсово търгувани фондове, достатъчно е да вложи само 1 млн. лв.

Разрешение за пребиваване ще се дава и на чужденци, които вложат поне 2 млн. лв. в капитала на българска компания за осъществяване на инвестиционен проект, който е получил сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите, гласят още новите текстове. Ще бъдат нужни и документи, които показват ясен произход на инвестираните средства.

След критики от страна на Европейската комисия, ще отпадне възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване при инвестиране в държавни ценни книжа. Според ЕК схемата се използва за получаване на паспорт от страна от ЕС от хора, които реално не развиват бизнес у нас. Разрешение за пребиваване няма да се дава и при предоставяне на суми над 1 млн. лв. за доверително управление в банка, каквато възможност имаше досега. Така се прекратяват възможностите за злоупотреби, гласят мотивите към предложените промени.

За да получи български паспорт, след като има разрешение за постоянно пребиваване, лицето трябва да удвои първоначалната си инвестиция след една година. Това означава да вложи още 1 млн. лв. в борсово търгуван фонд, или още 2 млн. лв. в акции и облигации от търгувано на борсата дружество. Друга възможност за получаване на гражданство е първоначално чужденецът да е вложил над 500 хил. лв. в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това да увеличи инвестицията си поне до 1 млн. лв. и дружеството разкрие над 20 работни места.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент