Предложение: Без хартиени касови бележки при пазаруване онлайн и доставки до дома

28 януари 2021, 10:49 663

Това предвижда проектът за софтуерна фискализация, който се обсъжда от работна група между представители на НАП и бизнеса

Хартиените касови бележки може да изчезнат при пазаруване онлайн и доставки до дома или до офис на куриер. Това предвижда проектът за софтуерна фискализация, който се обсъжда от работна група между представители на НАП и бизнеса, предаде в. „Труд“.

В проекта се предлага премахване на касовите апарати при онлайн търговията. Вместо това търговците ще изпращат данни за оборота си чрез използвания от тях софтуер директно до НАП.

Онлайн търговците ще могат да изберат как да отчитат своя оборот – по досегашния ред, т.е. с издаване на касови бележки, или по новия начин, с изпращане на електронни съобщения на клиентите за направената покупка. Изборът как да се отчете оборотът ще става за всеки електронен магазин. Това означава, че ако даден търговец притежава няколко сайта, той ще може да избере за кой от тях да използва хартиени касови бележки и за кой – директна онлайн връзка с приходната агенция.

Участниците в работната група са били на единодушно мнение, че режимът за софтуерна фискализация трябва да бъде прилаган за всички видове плащания, които съответният електронен магазин предлага. Тоест ако търговецът избере да подава директно до НАП данни за своите продажби чрез конкретен онлайн магазин, то всички сделки да се отчитат по същия ред, без значение от начина на плащане.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент