Предлагат промени в Търговския закон за провеждане на производство по ликвидация в кратки срокове

8 април 2024, 10:12 86

Предвиждат се и възможности за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията

Министерството на правосъдието предлага проект на Закон за допълнение на Търговския закон, чрез който се създават условията за провеждане на производството по ликвидация в кратки срокове, както и възможности за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията.

Предвижда се създаване на нов член 274а „Бързо производство по ликвидация“, систематично включен в глава седемнадесета „Ликвидация“ на Търговския закон. Терминът „бързо производство“ се използва и в Гражданския процесуален кодекс за означаване на специалните правила и съкратени срокове, при които се разглеждат производствата по определени категории искове, се посочва в мотивите на законопроекта.

С оглед на създаването на облекчения и намаляване на административната тежест, условията за провеждане на бързо производство по ликвидация само се декларират и представянето на декларация за тези условия следва да бъде достатъчно за разглеждане на заявленията в производството в по-кратки срокове. В този смисъл са предложени условия, изброени изчерпателно и кумулативно в ал. 1 на чл. 274а, които следва да са налице, за да бъде открито бързо производство по ликвидация. Това е допустимо, когато търговското дружество:

1. не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от дванадесет месеца;

2. не е наемало работници и служители или е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от дванадесет месеца;

3. не е имало регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;

4. няма непогасени задължения към държавата и общините;

5. няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е Националната агенция за приходите.

Законодателните промени предвиждат съкратени срокове за извършване на съответните проверки от органите на НАП и НОИ и за издаване на необходимите документи, които са условия за разглеждане на заявлението за вписване на откриването на бързо производство по ликвидация и/или за заличаване на дружеството след приключване на бързото производство по ликвидация. Наред с това промените създават възможности за „обслужване на едно гише“, като всички заявления се подават чрез Агенцията по вписванията едновременно с подаване на заявления до Търговския регистър.

В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се създава чл. 77б „Уведомяване при прекратяване на предприятие чрез бързо производство по ликвидация“, съгласно който Агенцията по вписванията уведомява по електронен път НАП за постъпването на заявление за прекратяване на дейността и бързо производство по ликвидация.

В 30-дневен срок от уведомяването НАП предоставя по електронен път на Агенцията по вписванията информацията за наличие или липса на обстоятелствата по чл. 274а, ал. 1 от ТЗ, с която разполага. Правилото осигурява възможност за извършване на необходимата проверка от ТД на НАП на данъчнозадълженото лице, преди да бъде вписано започването на производството по ликвидация. Така отпада изискването търговецът да подаде предварително уведомление до НАП за началото на ликвидацията и да представи издаденото въз основа на него удостоверение като условие за разглеждане на заявлението за вписване в Търговския регистър, с което се намалява и 60-дневният срок за произнасяне на НАП съгласно чл. 77 от ДОПК.

В чл. 5 от Кодекса за социално осигуряване се създава нова разпоредба – ал. 15. Разпоредбата предвижда, че при подаване на заявление за прекратяване на дейността и бързо производство по ликвидация осигурителят подава заявлението по ал. 10 (за издаване на удостоверение за предаване на ведомостите) чрез Агенцията по вписванията. Агенцията следва да информира ТП на НОИ незабавно и служебно, по възможност чрез автоматизирани средства. Въз основа на това ТП на НОИ издава на осигурителя удостоверение за предаване на ведомостите в срок до 30 дни от вписване на прекратяването на търговската дейност и откриване на бързо производство по ликвидация по чл. 274а от Търговския закон – при условие че осигурителят няма неизпълнени задължения. Удостоверението се изпраща по електронен път до осигурителя и до Агенцията по вписванията. Предложените промени премахват задължението на заявителя да подава заявление в ТП на НОИ, като се запазва задължението за предаване на ведомостите по надлежния ред, ако осигурителят съхранява такива. Въвежда се и срок за извършване на проверката и издаване на удостоверението от ТП на НОИ.

Очакваните резултати от прилагането на закона са за достъпно, бързо и ефективно производство по ликвидация, проведено в електронна форма чрез обслужване на едно гише и в съкратени срокове, както и за намаляване броя на вписаните дружества, които макар да са прекратили дейността си, не са започнали производство по ликвидация поради продължителните и скъпи процедури.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година и на този етап процедурата е продължителна и скъпа. У нас се създават между 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, а се ликвидират едва около 1 000. Над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки, като повечето от тях никога не са имали дейност, не са назначавали работници и служители и не са били регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност.

Пълния текст на законопроекта и мотивите към него може да видите тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент