Предлагат нови промени в Кодекса за социално осигуряване

8 февруари 2021, 11:24 760

Втората пенсия да може да бъде намалявана, ако продължителността на живота надвиши натрупаните средства

Втората пенсия, която ще се изплаща от частните пенсионни дружества, ще може да бъде намалявана. Това ще е възможно, в случай че продължителността на живота на пенсионираните лица надвиши натрупаните по партидите им средства. Промяната е на ниво предложение, внесено от ГЕРБ между първо и второ четене, по повод изменения на Кодекса за социално осигуряване.

Според пакета с предложения за промяна, ако парите по личната аналитична сметка на пенсионера свършат, плащането трябва да бъде поето от резервите на фонда за изплащане на пенсиите. Въпреки намаляването на пожизнената втора пенсия, нейният размер не може да пада под гарантирания, т.е. под сумата, отпусната първоначално от пенсионното дружество.

Предвижда се обаче и обратната възможност – пенсията от частните фондове да може да бъде увеличавана. Това може да се случи, ако парите от личната партида не са свършили. Тогава частният фонд ще ги инвестира, а пенсионерът ще получава 50% от доходността на средствата си като актуализация.

Всички лица, родени след 1959 г., имат право на втора пожизнена пенсия, както и могат веднъж годишно да искат допълнително преизчисление, ако продължават да работят. За целта ще бъдат използвани постъпилите за периода на работа нови осигурителни вноски в частното пенсионно дружество.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент