Предлагат да се ускори пенсионното производство чрез намаляване на документалната кореспонденция

29 март 2021, 15:03 556

Промените в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж също определят размера на намалението на осигурителния доход, когато лице се осигурява и в универсален пенсионен фонд

На 26 март 2021 г. Министерството на труда и социалната политика представи проект за изменение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж (НПОС), като в момента тече процедура по неговото обществено обсъждане. До 25 април 2021 г. всеки заинтересован може да се запознае с проекта на Портала за обществени консултации или на интернет страницата на министерството и да изрази своето становище.

С измененията се предлага когато лицето веднъж е представило оригинални документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие са налични заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка да не се изискват отново оригиналните документи. По този начин ще се намали административната тежест за гражданите, а пенсионното производство ще се ускори, тъй като се спестява допълнителна кореспонденция по изискване на документите. Гарантират се и правата на пенсионерите, в случаите, когато след първоначалното ползване на документите, те са загубени или унищожени.

Измененията привеждат в съответствие НПОС с промените в Кодекса за социално осигуряване от 1 септември 2021 г., свързани с начина за определяне на размера на намалението на индивидуалния коефициент, когато лицето се осигурява и в универсален пенсионен фонд (т.нар. редукция).

Регламентира се начинът, по който се определя среднопретегленото съотношение, което се използва при намаляването на дохода, от който се изчислява пенсията на лицата с отпусната пенсия по т.нар. „стара методика“ – с осигурителния доход за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. и целия осигурителен стаж от 1 януари 1997 г. до пенсионирането.

При изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсиите с осигурителен доход след 31 декември 1999 г., отпускани по „новата методика“, се предлага осигурителният доход за всеки месец, през който лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, да се намалява с дохода, определен въз основа на съотношението за съответния месец между размера на осигурителната вноска за универсалния пенсионен фонд и размера на вноската за фонд "Пенсии" за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. За периода от 2009 г. до 2015 г. включително, към размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., се добавя и трансферът от държавния бюджет в размер 12% върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица.

В тази връзка се предлага и заявлението на лицето за ежегодно преизчисляване на пенсията да може да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и на по-късен етап. В случай че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, съответно след последното преизчисляване на пенсията.

Наред с гореописаните изменения са предложени и такива от редакционен и прецизиращ характер, които осигуряват коректното цитиране на съответни препратки между разпоредбите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент