Столична община предлага 10 пъти по-нисък данък за хотелите в София

14 декември 2020, 10:55 762

Предвижда се размерът на патентния данък да се намали от 250 на 25 лева за стая

Собственици на малки хотели, хостели и стаи под наем в София през 2021 г. ще плащат десеторно по-нисък данък. Това предвиждат промените в Наредбата за определяне на размера на местните данъци, които предстои да бъдат разгледани и гласувани на заседание на Столичния общински съвет, предаде в. „Монитор“, цитиран от БТА.

Размерът на патентния данък за местата за настаняване с до 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, в момента е от 25 до 250 лева. Общинските съвети са тези, които решават каква ставка да бъде приложена. За София важи максималната – 250 лева. Заради последствията от пандемията обаче от Столичния общински съвет предлагат това да се промени и от 2021 г. да се плащат по 25 лева на стая.

В мотивите си във връзка с промените общинарите посочват, че това решение е свързано с предприетите икономически мерки за подпомагане на пострадалите от кризата. С оглед на настоящата обстановка в сферата на туризма, местата за настаняване са сред най-засегнатите обекти и тази година са реализирали нулев или близък до нулевия финансов резултат. Именно затова, според общинския съвет на столицата, тези стопански субекти следва да получат финансово облекчение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент