Предлага се въвеждане на еднолично адвокатско дружество

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
4 февруари 2021, 15:51 662

Приложимият данъчен режим ще е по ЗКПО

На 03.02.2021 г. на интернет страницата на Народното събрание е публикуван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

Основното предложение в законопроекта е в съответствие с Директива № 98/5/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 16 декември 1998 г. за облекчаване на постоянното упражняване на адвокатската професия в страна членка, различна от тази, в която е придобита квалификацията. Предлага се всеки адвокат да има възможността да упражнява адвокатската професия и да получава доходите си чрез еднолично адвокатско дружество. Данъчният режим на облагане на приходите от адвокатската дейност в този случай ще е предвиденият в ЗКПО. В мотивите на вносителите на законопроекта е записано, че тази възможност съществува в законодателството на голяма част от държавите членки, но не е предвидена в Закона за адвокатурата.

Друго предложение е отпадането на забраната адвокат да бъде управител на търговско дружество. Според вносителите на законопроекта тази забрана е остаряла и неотговаряща на икономическата действителност – тя лишава адвокатите от възможността да използват знанията и уменията си в друга сфера на дейност, каквато е управлението на търговски дружества. Предлага се да остане единствено забраната адвокатът да е търговец сам по себе си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент