Предлага се намаляване на ставката на ДДС върху лекарствата на 5%

31 август 2021, 11:07 542

Въвеждане на по-ниска ставка ще позволи на НЗОК и МЗ да осигурят допълнителни лекарства на стойност 300 млн. лева

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага намаляване на ставката на ДДС от 20% на 5% за всички лекарства, включени в Позитивния лекарски списък и заплащани по бюджета на НЗОК или МЗ, съобщава „Дарик“. Становището на МЗ идва във връзка с искане на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание (НС).

Диференцираната ставка за лекарствата не може да бъде по-ниска от 5%, посочват от МЗ, като се позовават на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г.

Намаляването на ставката на ДДС ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат вида и броя на лекарствата, закупувани с публични средства, осигурявайки допълнителни 300 млн. лева за целта. Сега тези пари се връщат в държавния бюджет под формата на приход от ДДС, а не се изразходват за лекарства.

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основна роля за това има доплащането за лекарства. Единствено пациентите с ограничен брой и вид заболявания в страната получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване, припомнят от МЗ. Всички останали се ползват с минимална подкрепа от МЗ и НЗОК.

Становището на МЗ е прието и изпратено до Постоянната комисия по здравеопазване при НС.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент