Предлага се допълнителен платен годишен отпуск за родители

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
15 април 2022, 16:12 5128

Размерът на отпуска ще зависи от броя на децата, които има всеки служител, но не повече от 4 работни дни годишно

На 15.04.2022 г. на интернет страницата на Народното събрание е публикуван Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Основното предложение в законопроекта е изменение на чл. 168, ал. 1 от КТ. В сегашната редакция на разпоредбата е предвидено, че, ако е уговорено в колективен трудов договор, служителка с две живи деца до 18-годишна възраст има право на два работни дни платен отпуск за всяка календарна година, а служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст – на 4 работни дни. Този отпуск се ползва, когато служителката пожелае, и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение. По своята същност чл. 168 от КТ дава възможността на служител – майка на непълнолетни деца, да ползва особен вид отпуск, в случай че е уговорен в колективен трудов договор.

Във внесения законопроект е предвидено да се разшири кръгът на лицата, които да имат правото на този допълнителен платен отпуск. Изменението ще засегне всички родители, настойници и попечители, които са сключили индивидуални трудови договори, а не само тези, които са страна по колективен трудов договор. Те ще имат правото да ползват допълнителен платен отпуск от един ден според броя на децата, но не повече от 4 работни дни. Предвидена е възможността отпускът да може да бъде ползван и от бащата или от друго лице, което се грижи за децата.

Според вносителите на законопроекта чрез изменението на горепосочената разпоредба се въвежда една справедлива мярка, която ще осигури спокойствие и подкрепа на родителите/настойниците, за да прекарват повече време с децата си.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент