Предлага се цените по действащи договори за обществени поръчки и сключени рамкови споразумения за доставка във връзка с обществена поръчка да могат да се променят заради инфлацията

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
12 декември 2022, 10:15 528

Сега е възможно да се изменя цената само на договори за обществена поръчка за строителство и рамкови споразумения за строителство

На 9 декември в Портала за обществени консултации, както и в сайта на Министерството на енергетиката беше публикуван Проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, приета с Постановление на Министерския съвет от 2022 г. С проекта се предвижда възможността за изменение на цената на договор за обществена поръчка за доставка, както и рамкови споразумения за доставка в резултат на инфлация, при която съществено са увеличени цените на основни стоки и материали, които формират стойността на договора.

Предлага се за индексирането на цените да се използва Индексът на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015=100), който се публикува всеки месец на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ).

Припомняме, че с Постановление № 290 от 27 септември 2022 г. на Министерския съвет, на основание чл. 117а, ал.1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), бе приета Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация. С приетата методика бе регламентиран начинът за изменение на цената само на договори за обществена поръчка за строителство и рамкови споразумения за строителство –  заради повишението в резултат на инфлация на цените на основни стоки и материали, които формират стойността на договора за строителство и рамковото споразумение за строителство. Извън предметния обхват на методиката останаха договорите за обществена поръчка за доставка и рамкови споразумения за доставка, макар че разпоредбата на чл. 117, ал.1 от ЗОП обхваща всички договори за обществена поръчка, а не само с обект „Строителство“.

Причина за предложената промяна е прогресиращата промишлена инфлация през 2021 г., породена от дисбаланса между търсене и предлагане на основни промишлени суровини и стоки (метали, дървесина, петрол и рафинирани нефтопродукти, природен газ и енергийни суровини) в периода на възстановяване на световната икономика от последствията на глобалната пандемия от COVID-19 в комбинация с нарушените канали за доставки във връзка с военния конфликт между Руската федерация и Украйна.

Срокът за предложения и становища по проекта е до 22 декември 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент