Правителството внесе в НС проект за допълнителен срок за събиране на приходи, извършване на разходи и предоставяне на трансфери

30 май 2023, 13:13 323

Целта е да се гарантира нормалното функциониране на държавата до приемането на бюджета за 2023 г.

Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери е внесен в Народното събрание, съобщиха от Министерския съвет.

Правителството внася проекта с цел да се гарантира нормалното функциониране на държавата предвид факта, че срокът на действие на т.нар. удължителен закон изтича на 10 юни, а времето е прекалено кратко, за да може дотогава Народното събрание да приеме бюджета за 2023 г. В мотивите на проекта е посочено, че по този начин ще се осигури приоритетно финансиране на плащанията по дълга, както и осъществяване на социалните функции на държавата.

Проектът предвижда до приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 г. приходите да се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери да е в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година, като ще се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителните или намалени бюджетните средства, при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси.

Предвижда се още извършването на разходите, предоставянето на трансферите и залагането на лимити от Министерството на финансите да се осъществява в следната последователност: плащания по обслужване на държавния дълг и вноската на България за общия бюджет на ЕС; предоставяне на трансфери на съдебната власт, социалноосигурителните фондове, общините, сметките за средства от ЕС на Националния фонд и на Държавен фонд „Земеделие“, БТА, БНТ и БНР; лимити за плащания на бюджетните организации; и други разходи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент