Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

9 май 2022, 10:02 504

Инициативата на управляващите беше обявена на работна среща с представители на превозвачите

Тази седмица правителството ще поиска от ЕС дерогация за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, информират от пресцентъра на Министерския съвет.

Инициативата на управляващите се основава на чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията. В него се посочва, че страните членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници, енергийни продукти и електроенергия, които са използвани за превозване на пътници и стоки чрез железопътен транспорт, трамваи, тролейбуси, метро, както и за електроенергията, природния газ, твърдите горива и въглищата, използвани за бита. Освен това от Министерския съвет уточняват, че е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държави членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.

Решението на правителството беше съобщено на работна среща между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с представители на превозвачите. По време на срещата управляващите представиха предстоящите мерки и дискутираха предложенията на предложенията на превозвачите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент