Правителството разпредели 1 млрд. лева за борба с коронавируса

3 декември 2020, 00:00 628

Сумата е предназначена за тази и за следващата година

За ден правителството разпредели 1 млрд. лева, предназначени за борба с пандемията, предава БТА.

Средствата са за тази и за следващата година, като по-голяма част от тях са предвидени за 2021 г. Сумите са по инструмента REACT-EU на ЕС, при който неусвоени досега средства от еврофондовете се пренасочват за борба с последиците от пандемията. Така на България са отпуснати 804 млн. лева, става ясно от изказване на вицепремиера Томислав Дончев по време на заседание на министрите. „Средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“, изяснява вицепремиерът.

Финансирането по програмата REACT-EU е разпределено в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. Средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

През 2021 г. за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги в сферата на здравното обслужване. Предвижда се и инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Планирани са и средства, с които да бъде продължен проектът „Топъл обяд” по фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

182 млн. лева от еврофондовете за борба с пандемията ще бъдат насочени за изплащане на допълнителните 1 000 лв. месечно за медиците на първа линия. По думите на здравния министър Костадин Ангелов отпуснатата сума трябва да стигне за 23 000 медици.

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент