Правителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца

Милен Николов
Редактор
29 март 2023, 16:51 399

Част от промените предвиждат намаляване на административната тежест за семействата при подаване на заявления-декларации за отпускане на семейни помощи

Правителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. С измененията се регламентира редът за предоставяне на еднократни помощи от 300 лева за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище, съобщи Министерството на труда и социалната политиката. Помощта ще се предоставя без доходен критерий.

Промените са свързани основно с привеждане на разпоредбите на Правилника в съответствие с направените изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвеждат еднократни помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава подкрепа да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4 млн. лева.

С промените в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца се прецизират също така разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата на самотните осиновители.

В допълнение се намалява административната тежест за семействата при подаване на заявления-декларации за отпускане на семейни помощи. Прецизира се и обхватът на обмена на информация между Агенцията за социално подпомагане и Министерството на образованието и науката по отношение на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, който ще се осъществява при спазване на основните принципи за обработката на лични данни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент