Правителството прие Национална стратегия за бедността и социалното включване

31 декември 2020, 11:00 686

Документът очертава рамка за развитие на политиките, които са свързани с преодоляване на бедността и насърчаване на социалното включване през следващите 10 години

Правителството одобри Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване с хоризонт до 2030 г. Документът очертава рамка за развитие на политиките, които са свързани с преодоляване на бедността и насърчаване на социалното включване през следващите 10 години, предаде в. „Монитор“, цитиран от БТА.

Основната цел на планираните мерки и дейности около стратегията е да се подобри качеството на живот на лицата, попадащи в уязвимите групи, както и да се създадат условия за тяхната пълноценна реализация чрез адекватно подпомагане на доходите, включване в пазара на труда и осигуряване на достъп до качествени услуги.

Стратегията ще бъде изпълнявана чрез 3-годишни планове за действие. Те ще включват конкретни мерки и дейности, отговорни институции, финансови средства и индикатори. Водещата цел е изпълнението на приоритетите за устойчива интеграция на пазара на труда на неактивните и безработните лица, както и осигуряване на равен достъп до качествено образование и здравеопазване.

Друг приоритет на стратегията ще бъде създаването на достъпни и качествени социални и интегрирани услуги, както и целенасочена и ефективна финансова и материална подкрепа на нуждаещите се. Важна цел е и осигуряването на достъпна институционална, архитектурна, информационна и транспортна среда, а също така и подобряване на жилищните условия на уязвимите групи и на бездомните.

Финансирането на стратегията ще бъде осъществено чрез средствата, планирани по бюджетите на отговорните институции – чрез държавния бюджет и средствата от европейските фондове.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент