Правителството прие националния план за създаване на Европейска гаранция за детето

9 ноември 2022, 17:20 384

Основен приоритет в изпълнението на плана е намаляването на броя на децата, които са в риск от бедност или социално изключване до 2030 г.

Правителството прие План за действие в изпълнение на препоръката на Съвета на Европейския съюз за създаване на Европейска гаранция за детето (2030). В документа са включени водещите мерки за намаляване на бедността сред децата, както и за насърчаване на тяхното социално включване. Основен приоритет при изпълнението на плана ще бъде намаляване броя на децата в риск от бедност или социално изключване до 2030 г., съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

В плана са заложени дейности за осигуряване на безплатно образование, детски грижи и здравеопазване, както и на достъп до подходящо жилище и пълноценно хранене. Всички мерки са в унисон с Европейската гаранция за детето, а финансирането им ще се извърши със средства от държавния бюджет и европейските фондове.

Предвижда се над 200 хил. деца от уязвими групи да бъдат подпомогнати с мерките, финансирани от Европейския социален фонд+ чрез програмите „Развитие на човешките ресурси“ и „Образование“ за периода 2021-2027 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент