Правителството прие дългосрочна инвестиционна политика за Сребърния фонд

2 декември 2021, 11:47 537

Управлението на средствата във фонда ще продължи да бъде консервативно

Служебното правителство прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, познат по-добре като „Сребърен фонд“, и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата му за периода 2022 – 2024 г., предава Cross. Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на консервативния подход при управление на активите и спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

В становището на Управителния съвет на Фонда се казва, че целта на консервативната инвестиционна политика е свеждането до минимум на негативните ефекти и проявите на волатилност на международните капиталови пазари. Политиката съответства на текущата пазарна среда и води до ограничаване на риска от намаляване на средствата във Фонда, което е „неприемливо от гледна точка на основната му функция“, посочва се още в становището.

Най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата в Сребърния фонд е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка (БНБ) или други инструменти по сметки в нея, допълват от правителствената информационна служба.

Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с активи от около 2 млрд. лева, като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лева допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца, припомня "Инвестор".

Приетите от Министерския съвет стратегически документи ще бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с икономическото развитие, пазарните показатели и промените в параметрите на държавната пенсионна система, направени вследствие на законови промени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент