Правителството одобри промени в КСО, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб

30 декември 2020, 14:16 687

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на самите пенсии, както и правата на наследници на осигурени лица и на пенсионери от универсалните пенсионни фондове

На днешното си заседание управляващите одобриха промени в КСО, с които се регулира фазата на изплащане на средства от втория пенсионен стълб, съобщават от сайта на Министерския съвет.

По думите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, това е изключително важно за 17 хил. жени, които ще се пенсионират през септември 2021 г., както и за близо 200 хил. бъдещи пенсионери в следващите години.

Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има три вида пенсионни продукта: пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средства по индивидуална партида, както и еднократно изплащане на средства по индивидуална партида, когато размерът им е по-малък от трикратния размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на самите пенсии, както и правата на наследници на осигурени лица и на пенсионери от универсалните пенсионни фондове.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент