Правителството одобри промени в Кодекса на труда, гарантиращи в по-голяма степен правата и интересите на служителите и работодателите

30 май 2022, 11:38 520

Със законодателните промени се цели създаване на по-добри условия за съвместяване на професионалния и личния живот

Правителството одобри законопроект за промени в Кодекса на труда (КТ), гарантиращи в по-голяма степен правата и интересите на служителите и работодателите чрез повишаване сигурността на трудовите отношения и чрез създаване на по-добри условия за съвместяване на професионален и личен живот, съобщават от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

Със законодателните промени се въвеждат задължения за работодателите да запознават служителите си с вътрешните правила за работната заплата, да осигуряват информация за условията и реда за прекратяване на трудовия договор и за организираните обучения за поддържане и повишаване на професионалната квалификация и умения на персонала. По този начин ще се гарантира правото на служителите да получават изчерпателна информация относно трудовите им правоотношения, което се счита за предпоставка както за по-висока удовлетвореност от работата, така и за избягване на трудови спорове.

С промените се регламентира и индивидуално право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от баща/осиновител с право на парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване ( ДОО). Размерът на отпуска е до 2 месеца и може да се ползва от бащата/осиновителя наведнъж или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето. При ползване на този отпуск на бащата/осиновителя се полага обезщетение в размер на 710 лева месечно от ДОО. Този вид отпуск ще може да се ползва в случаите, когато бащата/осиновителят не е ползвал прехвърлен отпуск за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или за осиновяване на дете до 5-годишна възраст от майката/осиновителката.

От МТСП уточняват, че ползването на този вид отпуск е предпоставка както за изграждането на по-пълноценна връзка между бащата/осиновителя и детето, така и за повишаване на неговите възможности за активно участие във възпитателния процес. Също така въвеждането на този отпуск няма да доведе до отнемане или намаляване на съществуващите в момента права на майките/осиновителките, свързани с отпуск за раждане, отпуск за осиновяване или отпуск за отглеждане на дете.

С последните промени в КТ се определят и случаите, при които служителите имат право да предложат на своите работодатели изменение за определено време на продължителността и разпределението на работното време, да преминат към работа от разстояние или друго изменение на трудовото правоотношение, улесняващо трудовите и семейните им задължения и/или осигуряващо по-предвидими условия на труд. Такова право ще имат служители, които са родители/осиновители на дете до 8-годишна възраст, както и служители, полагащи грижи за родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия поради медицински или други основателни причини. Работодателите ще бъде длъжни да предоставят мотивиран писмен отговор дали приемат предложението.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент