Правителството одобри проект за промени в Закона за социалното подпомагане

20 октомври 2022, 16:16 385

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в България и няма да е обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, одобрен от правителството, съобщават от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

Промените в закона ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се лица, сред които деца, възрастни и хора с увреждания, както и безработни и техните семейства, ще могат получат подкрепа от държавата. Предвижда се размерът на получаваните от тях помощи да бъде увеличен и да се актуализира регулярно, за да отговаря в по-голяма степен на техните потребности. С тази промяна се цели подобряване на социалната закрила, която получават хората от уязвимите групи.

От МТСП уточняват още, че приемането на законодателните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Така ще се изпълни и препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент