Правителството одобри изменения в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия

19 януари 2023, 14:10 487

С тях се въвежда изискването ръководните органи, назначени без проведен конкурс, да заемат длъжността за период до 6 месеца

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. С измененията се въвежда изискване ръководните органи, назначени без проведен конкурс, да заемат длъжността за период до 6 месеца, предаде econ.bg.

Аргументите за въвеждането на измененията са, че този срок е достатъчен за обявяване и провеждане на конкурсна процедура съобразно закона. До този момент членове на ръководства са били назначавани без определен период до провеждане на конкурс.

Предложените промени в закона регламентират и условията за предсрочно прекратяване на договорите за управление на контрол. С измененията също така се дефинира по-детайлно понятието „системно неизпълнение на служебните задължения“. Досега ръководителите на дружества можеха да бъдат освобождавани с този аргумент, без да се прилагат конкретни и обективни мотиви.

Подобряването на правната рамка е свързано с изпълнение на ангажиментите на България за нейното присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и с поетите ангажименти на страната ни към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Освен това с промените се цели да се даде ясен хоризонт за управлението на публичните предприятия, да се прекратят практиките за еднолични кадрови решения, несъответстващи на обективни критерии, и да се гарантира експертното начало на органите им на управление.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент