Правителството одобри изменения и допълнения на Закона за мерките срещу изпирането на пари

14 юли 2023, 09:28 318

Създава се и Съвет за координация и сътрудничество в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма

Министерският съвет на Република България прие Решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщиха от правителствената пресслужба.

Законопроектът има за цел повишаване степента на съответствие на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма с изискванията на Международните стандарти за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и на пролиферацията (Препоръките на FATF) от 2012 г.

Въвеждат се законодателни промени, които адресират слабости в превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, установени в приетия на 18.05.2022 г. Доклад за Република България от Пети оценителен кръг на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа.

Разрешават се някои проблеми, установени при прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“ и органите за надзор, съгласно дефиницията по § 1, т. 11 от Допълнителните разпоредби към ЗМИП.

Освен това Министерският съвет прие и Постановление за създаване на Национален механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма – Съвет за координация и сътрудничество.

Основни задачи на Съвета ще бъдат осъществяването на наблюдение и контрол и отчитане напредъка и изпълнението на мерките и действията за изпълнение на плановете за действие за ограничаване на идентифицираните в националната оценка рискове от изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и на мерките и действията, произтичащи от дадените препоръки за Република България в приетия на 18.05.2022 г. Доклад за Република България от Пети оценителен кръг на Комитета MONEYVAL и в други оценителни доклади на международни организации с компетентност в сферата на борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент