Правителството и ЕИБ подписаха меморандум за по-добро усвояване на средствата от ЕС

7 юли 2022, 15:19 379

ЕИБ ще предостави на страната ни подкрепа за ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или инвестиционни програми, финансирани със средства от ЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова подписаха меморандум за разбирателство за подобряване усвояването на средства от еврофондове, съобщават от Министерството на финансите.

Съгласно подписания документ ЕИБ ще предостави на българското правителство подкрепа с цел ефективна, ефикасна и навременна подготовка и изпълнение на проекти или инвестиционни програми в България, които са финансирани със средства от ЕС, с което ще се подобри тяхното усвояване. В рамките на оказваната помощ ЕИБ би могла да съдейства на страната ни и с мерки за изграждане на институционален капацитет, както и с подготовката или осъвременяването на стратегически документи и инвестиционни планове за определени сектори.

По време на срещата българското правителство очерта няколко широки области, нуждаещи се от допълнителна подкрепа през програмния период 2021 – 2027 г. Предвижда се да бъдат подписани отделни споразумения за услуги за консултантска подкрепа на проекти между ЕИБ и определени български бенефициенти, крайни получатели и/или управляващи органи. Предвидената подкрепа ще бъде финансирана по съответната програма или чрез други еврофондове, отпуснати на страната ни.

Специализиран експертен екип на ЕИБ, който вече се намира в България, ще предостави техническа помощ и ще осигури споделянето на добри практики във връзка с ефекта от инвестициите в мерките за климата, справедливия преход и екологичната устойчивост.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент