Прагът за самоосигуряващите се лица остава 710 лева

5 януари 2023, 09:21 627

Той може да бъде променен след приемането на нов държавен бюджет

От 1 януари 2023 г. всички работници и служители, наети на пълен работен ден по трудово и служебно правоотношение, трябва да бъдат осигурявани най-малко върху минималната работна заплата - 780 лева. За земеделските производители и самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход се запазва 710 лева, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Припомняме, че в края на миналата година правителството повиши минималната работна заплата и от 1 януари тя стана 780 лева. Преди това депутатите удължиха действието на Бюджет 2022 и така минималният осигурителен доход бе „замразен“ на 710 лева. Той може да бъде променен само с приемането на нов държавен бюджет.

Разчетите на министерството за новия размер на минималната работна заплата от 780 лева са определени на база на текущите икономически показатели, като инфлацията е измерена спрямо индексите на потребителските цени. Увеличението на най-ниското възнаграждение за труд е с 20% на годишна база и компенсира инфлацията от началото на 2022 г. Ще бъде създадена работна група между социалните партньори и заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент