Пожизненото изплащане на пенсия в намален размер при по-ранно пенсиониране е оспорено пред Конституционния съд

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
5 юли 2021, 14:26 986

Конституционно дело №14/2021 г. е образувано по искане на Омбудсмана за обявяване на противоконституционност на думата „пожизнено“ в чл. 68а от КСО

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело № 14/2021 г. по искане на Омбудсмана на Република България за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 68а, ал. 1, изр. 2 в частта „пожизнено“ от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Посочената разпоредба предвижда възможност за пенсиониране с една година по-рано от навършване на определената пенсионна възраст, но при наличие на необходимия за това стаж. В този случай пенсията се отпуска от датата на подаване на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено. Именно изплащането на пенсия в намален размер до края на живота на пенсионера е оспорено от Омбудсмана като дискриминационно, несправедливо и ограничаващо социалните права на гражданите.

В първото си заседание по делото, конституционните съдии ще решат дали да допуснат исканото тълкуване на Конституцията до разглеждане по същество. За докладчик е определен съдия Красимир Влахов.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент