Повече от 600 чуждестранни дружества с инвестиционни намерения към България

7 юли 2021, 10:46 542

Потенциалната стойност на заявените инвестиции е 32 млрд. лева

Търговските аташета на България са получили 602 писма от чужди дружества, които имат намерения да инвестират в страната, пише „Инвестор“. Инвестиционните проекти имат потенциална стойност от 32 млрд. лева, а каква част от тях ще бъде реализирана ще стане ясно в близкото бъдеще, коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Писмата са събрани в рамките на пет седмици по време на състезание, организирано от Министерството на икономиката сред търговските аташета на България зад граница. Около 130 писма заявяват директни инвестиционни намерения, 218 от тях споделят интерес към България, а 255 са за сътрудничество. Най-много писма са събрани във Великобритания, Германия и САЩ, допълва министър Петков.

Сред дружествата има производители на медицински продукти, системи за улавяне на въглероден диоксид, съхранение на електрическа енергия и производство на електромобили. По думите на Кирил Петков в събота, 10 юли, ще бъде обявено името на чуждестранно предприятие за производство на електромобили, което има намерения да строи завод в близост до София.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев сподели, че според него подобни инвестиционни проекти могат да се използват като рекламни кампании на България в чужбина и да генерират допълнителен интерес. България има реален шанс да се превърне в център в сферата на иновациите и производството на електромобили в близкото бъдеще, допълни той.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент