Повече от 17 000 младежи са започнали работа със съдействието на бюрата по труда от началото на 2023 г.

Милен Николов
Редактор
14 август 2023, 09:49 205

11 590 от младите хора са започнали работа на първичен пазар

От началото на годината Агенцията по заетостта, чрез териториалните си структури – бюрата по труда в цялата страна, е помогнала на повече от 17 000 младежи да намерят работа. 11 590 (67,8%) от младите хора са започнали работа на първичен пазар, 139 са се включили в мерки за субсидирана заетост, 62 – по програми за субсидирана заетост на преходни работни места по Националния план за действие по заетостта от миналата година и 5 246 – по проект „Младежка заетост“, финансиран по ОП РЧР. Други 340 млади хора са се включили в обучения за придобиване на нова професия или ключови компетентности, а 11 млади безработни понастоящем придобиват професионален и трудов опит под формата на дуално обучение.

През периода Агенция по заетостта е подкрепила и 50 младежки стартъпи, като 18 от тях са на младежи до 24-годишна възраст. Предприемачите са започнали дейност най-вече в областта на услугите като фризьорство и козметика, търговия с нехранителни стоки, инженерни дейности и технически консултации, лекари по дентална медицина. Реализирани са и бизнес планове в строителството и производството на кожено-галантерийни изделия.

Административната статистика на институцията сочи, че универсалният показател за успешна реализация на трудовия пазар (преходи в заетост) при младежите до 29 г. се изчислява на 16% за периода януари – юли, докато при общата група регистрирани безработни той е 9%. По области най-сериозно младежко присъствие на трудовия пазар отбелязва област Добрич, където на всеки 100 регистрирани безработни младежи 36 са започнали работа през периода от началото на годината, следват областите Бургас – с 29%, Варна и Силистра – с по 22%, Плевен и Велико Търново – с по 20% и т.н. Най-слабо е присъствието на младежите в областите Кюстендил, Софийска и Шумен – с по 10% преходи в заетост.

За седемте месеца от началото на годината работа с посредничеството на Агенция по заетостта са започнали З 408 лица със статут на временна закрила, а украинските младежи, които са част от пазара на труда у нас, са повече от 400.

Младежите от ромски произход сред устроените на работа с посредничество на Агенция по заетостта в периода от началото на годината са общо 2 333, като на субсидирани работни места, основно по ОП РЧР, са устроени близо 1 000 младежи, а трима от тях са получили подкрепа да развиват собствен бизнес.

В резултат от работата на ромски и младежки медиатори, трудови посредници и активатори през седемте месеца на тази година общо 4 050 млади хора са привлечени и регистрирани в бюрата по труда. На тази група се предоставя широк спектър от индивидуално ориентирани посреднически и специализирани услуги, свързани с подобряване на уменията им за търсене и намиране на подходяща работа или обучение.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент