13 000 души подадоха предварително попълнените от НАП данъчни декларации за първия ден

18 март 2021, 11:57 581

Повече от 67 000 души преглеждат и редактират данните в предварително попълнените формуляри, средното време за попълване е 10 минути

В първия ден след пускането на предварително попълнените данъчни декларации над 13 000 души вече са декларирали доходите си, показват данни на Националната агенция за приходите (НАП), цитирани от „Монитор“. Потребители споделят, че новата декларация е по-удобна за навигиране, а документите се подават под 10 минути.

От началото на кампанията са постъпили общо 61 000 формуляра, като две трети от всички постъпили декларации са подадени по електронен път. Предварително попълнените данни са достъпни онлайн, а потребителите имат нужда от електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, за да достъпят информацията.

Издаването на ПИК може да се поръча в сайта на агенцията, а получаването му става във всеки офис на НАП. По последни данни на агенцията повече от 1 млн. души разполагат с ПИК. От ведомството припомнят, че данните все пак трябва да се прегледат внимателно преди финализиране, както и че през 2021 г. формулярът включва приходи от онлайн търговия и продажба на МПС, ако то е било собственост на лицето по-малко от година.

Срокът за подаване на декларацията е 5 май 2021 г., а подалите до края на март ще получат и 5% отстъпка от данъка за довнасяне, стига да е спазено условието, че лицето няма неплатени публични задължения.

Агенцията предлага и формуляри на хартиен носител във всеки свой офис в страната.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент