Повече от 100 заболявания вече с пожизнен ТЕЛК

7 юли 2021, 12:01 1013

Промени в Наредбата за медицинската експертиза разширяват кръга на заболяванията, за които може да се издава решение за пожизнена неработоспособност

Промени в Наредбата за медицинската експертиза ще позволят на хората с трайни и необратими увреждания да получават пожизнено решение за ТЕЛК, вместо да се явяват пред комисия на всеки три години, предава „Дневник“. Предложените промени бяха представени вчера по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество (НСТС), разширявайки кръга на заболяванията, за които се издава пожизнено решение за ТЕЛК, до общо 100.

За да бъдат разрешени напълно проблемите в медицинската експертиза обаче са необходими промени и на законово ниво, коментира служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. С промените в списъка вече попадат наследствени, генетични и онкологични заболявания. Същото важи и за болните от диабет, които имат допълнителни увреждания.

Ако болните страдат и от други заболявания те все пак могат по собствена преценка да преминат през ново освидетелстване, тъй като това може да повиши процента неработоспособност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент