Потреблението на домакинствата нараства в ЕС и еврозоната през третото тримесечие на 2022 г.

27 януари 2023, 14:27 324

Спестяванията и инвестициите намаляват

През третото тримесечие на 2022 г. нараства потреблението на домакинствата както в ЕС, така и в еврозоната – съответно с 0,7% и 0,5%. За същия период реалният доход се увеличава с 0,1% в ЕС и с 0,4% в еврозоната, сочат сезонно коригираните данни на „Евростат“.

Брутният разполагаем доход на домакинствата се е увеличил с 2,4% в еврозоната и с 1,9% в ЕС през третото тримесечие на 2022 г. Това увеличение се обяснява главно с големия положителен принос на компенсацията на наетите лица, брутния оперативен излишък и брутния смесен доход, както и с нетния доход от собственост и други нетни текущи трансфери. От друга страна, текущите данъци и нетните социални осигуровки имат голям отрицателен принос.

През третото тримесечие на 2022 г. спестяванията на домакинствата намаляват с 0,2 процентни пункта в еврозоната и с 0,6 процентни пункта в ЕС в сравнение с предходното тримесечие. Сред държавите членки, за които „Евростат“ има данни, нивото на спестяване на домакинствата се е увеличило в четири държави членки и е намаляло в единадесет. Най-големи увеличения се наблюдават в Австрия (с 9,1 процентни пункта), Полша (с 2,5 процентни пункта) и Чехия (с 2,1 процентни пункта), което се случва заради нарастването на брутния разполагаем доход на домакинствата с по-бързи темпове от потреблението. В същото време Унгария, Португалия и Испания имат най-голям спад (съответно с 9,2 процентни пункта, с 3,9 процентни пункта и с 2,6 процентни пункта).

Процентът на инвестициите на домакинствата намалява с 0,2 процентни пункта в еврозоната и в ЕС през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение с предходното. Сред държавите членки, за които „Евростат“ има данни, нивото на инвестициите на домакинствата се е увеличило в пет страни, останало е стабилно в една (Испания) и е намаляло в девет. Унгария (с 0,9 процентни пункта), както и Ирландия (с 0,6 процентни пункта) и Финландия (с 0,4 процентни пункта) отбелязват най-големи увеличения, докато най-осезаем спад се наблюдава в Австрия (с 1,2 процентни пункта), Холандия (с 0,6 процентни пункта) и Полша (с 0,5 процентни пункта).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент