Потребление: Харчим по-малко за храни и напитки и повече за мебели

10 декември 2020, 18:41 668

Данните на НСИ сочат ръст с 57% на онлайн търговията

Според данни на НСИ за октомври оборотът при търговията с храна и безалкохолни напитки бележи спад с 10,4% на годишна база, предава БТА.

Ръст обаче се забелязва при търговията с мебели и стоки за дома – през октомври е отчетено увеличение с 2,6% спрямо същия месец през 2019 г. Тази тенденция би могла да бъде обяснена с факта, че прекарваме повече време у дома. Увеличение за октомври се забелязва и при продажбите на лекарства и козметика – с 6,5%. При продажбите в неспециализираните магазини данните на НСИ показват ръст с 8%.

Като цяло търговията на дребно през октомври бележи лек ръст с 1,5% спрямо септември, но на годишна база е налице спад с 5,3%.

Логично, онлайн търговията бележи подем – продажбите са се увеличили с 57% спрямо октомври 2019 г. Ръстът в онлайн продажбите спада през последните месеци – през октомври е с 4,9% спрямо предходния месец, а през август с 9,7%.

Търговията на дребно с компютри и мобилни телефони намалява с 2,3% на годишна база. А продажбите на дрехи и обувки се свиват с 13,5%.

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент