Потребителското доверие на българите се влошава през третото тримесечие на 2022 г.

8 ноември 2022, 10:33 364

През октомври общият показател на доверие на потребителите намалява с 0,6 пункта спрямо юли

Общият показател на доверие на потребителите в България през октомври 2022 г. намалява с 0,6 пункта спрямо отчетеното през юли. Това се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в градовете, сочат данните на НСИ.

Оценките на потребителите показват, че през последните 12 месеца общата икономическа ситуация в България е леко влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3,5 пункта. Живеещите в градовете очакват тази тенденция да се запази и през следващата година, докато населението на селата е по-малко негативно настроено в сравнение с предходното тримесечие.

Относно финансовото състояние на българските домакинства – през последните 12 месеца се отчитат по-малко песимистични оценки на живеещите в градовете, докато жителите на селата са по-резервирани спрямо предходното допитване. В същото време прогнозите на потребителите и от градовете, и от селата за следващата година са по-благоприятни. Така общият балансов показател бележи ръст с 2,7 пункта.

Относно изменението на потребителските цени – оценките за последните 12 месеца са по-неблагоприятни спрямо тези, отчетени към края на юли, като балансовият показател се повишава с 2,2 пункта. Инфлационните им очаквания за следващата година обаче са по-слабо изразени.

Относно безработицата в България – песимизмът сред населението за следващите 12 месеца нараства, като негативни очаквания имат както жителите на градовете, така и тези на селата.

По-голяма част от потребителите през октомври оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване. По отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба през следващите 12 месеца нагласите също са негативни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент