Постепенно отпадане на касовите бележки

22 декември 2020, 00:00 798

Обмисля се въвеждане на софтуерна фискализация

Хартиените касови бележки и касовите апарати постепенно може да отпаднат, предава БТА.

Предложението идва от страна на бизнеса и е представено по време на онлайн семинар на НАП за електронната търговия.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заявява, че приема аргументите за необходимостта от въвеждане на софтуерна фискализация и предлага да се започне от електронната търговия. В случай че новият начин за отчитане на продажбите е ефективен и се увеличи коректното плащане на налозите от страна на търговците, сферата му на приложение може да бъде разширена, допълва Димитрова. За целта работна група ще представи рамките на необходимите промени.

Идеята за онлайн фискализация разяснява Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии. При нея след плащане от клиента към търговеца данни за сумата и стоката се изпращат в реално време към фискален оператор, който ги обработва. Фискалният бон се изпраща от търговеца към клиента – чрез мейл или през приложение директно на телефона. Познатите към момента касови апарати биха могли да бъдат използвани като фискални оператори, възможно е и един общ за целия магазин апарат да изпълнява тази функция.

Данните за оборота ще се съхраняват във фискална памет, която се намира в център, намиращ се извън самия магазин. Търговецът ще може да наема тази фискална памет, където да съхранява данните за оборота. Възможно е ролята на фискален оператор да играе и специализиран софтуер, става ясно от думите на Аржентински.

Издаването на електронни касови бележки при онлайн пазаруване и плащане с мобилен телефон би могло да започне още през 2021 г.. казва още Аржентински. Постепенното премахване на познатите касови апарати пък може да стартира от 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент